Opis rasy

Rasa Salers pochodzi z górzystych rejonów Masywu Centralnego. Obecnie występuje głównie w kraju pochodzenia, jednak można ją spotkać na wszystkich kontynentach. 

Bydło to charakteryzuje się dużą odpornością na trudne warunki środowiskowe, a także niskie wymagania paszowe. Pozwala to na chów w ciężkich warunkach. 

Masa ciała krów może dochodzić nawet do 850 kg przy wysokości w kłębie około 140 cm, buhajów zaś nawet do 1200 kg, przy wysokości w kłębie ok. 150 cm. Umaszczenie zarówno krów jak i buhajów jest jednolicie ciemnoczerwone. Charakterystyczną cechą tej rasy są jasne oraz długie rogi, jednak coraz częściej hodowcy decydują się na ich usunięcie ze względów bezpieczeństwa. 

Jest to rasa późno dojrzewająca, jej ogromną zaletą jest to, że nawet 96% porodów odbywa się bez interwencji człowieka, krowy są bardzo opiekuńcze i bez problemów mogą wykarmić więcej niż jedno cielę nawet jeżeli nie jest ono jej. 

Jest to jedyna rasa bydła mięsnego, która może być dojona, a otrzymane mleko jest przeznaczane do produkcji serów.